centered riding level 1 bewerkt 200Vaak krijg je te horen "dat je scheef zit" of "dat je meer rechtop moet zitten" of "dat je je paard moet rijden op je zit". Dit is misschien allemaal waar, maar hoe doe je dat dan? Wat is rechtop, wat doe je dan met je zit, en hoe moet je je paard laten reageren op je hulpen? Op deze vragen en nog veel meer kan je met Centered Riding® een antwoord krijgen.
 
Wat kan je ermee
Iedereen heeft een bepaalde manier van bewegen, maar dat is zeker niet altijd de meest efficiënte. Veel mensen realiseren zich niet dat ze vastzitten in gewoontes en bewegingspatronen die niet altijd de meest efficiënte zijn en dat deze ten grondslag kunnen liggen aan veel problemen die je bij het paardrijden tegenkomt. Paardrijden is bovendien een gevoelssport, het is belangrijk goed te voelen wat je doet en hoe je paard reageert.
Met Centered Riding® ontdek je wat je met je lichaam doet, hoe je efficiënter kan gaan bewegen en hoe je kunt voelen wanneer je goed zit. Dit maakt dat je je paard beter aanvoelt, dat hij fijner op je hulpen gaat reageren en vergroot het gevoel van twee-eenheid tussen het paard en jou.
 
Waar komt het vandaan
De methode is ontwikkeld door Sally Swift (geb. 1923). Zij had een aangeboren rugafwijking (scoliose) en had het geluk een vrouw, Mabel Todd, te treffen die haar tijd ver vooruit was op het gebied van bewust bewegen en die jarenlang oefeningen met haar heeft gedaan. Hierdoor kon ze toch goed bewegen en vooral ook altijd blijven paardrijden. Na haar pensionering bestudeerde een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T'ai-Chi. Met al deze kennis was ze in staat een eigen methode te ontwikkelen, die ze Centered Riding® noemde, rijden vanuit je midden.
 
Het fundament van Centered Riding®
Het fundament van Centered Riding® berust op 4 basisoefeningen:
  • Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je voelt beter wat je paard en jij doen en ook zie je beter waar je naar toe gaat (anticiperen!), je krijgt een open bewustzijn.
  • Met een goede ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam kan stromen. Nodeloos spannen verdwijnt waardoor je je paard niet hindert, maar juist soepel met hem mee kan bewegen. Goed paardrijden kan alleen met een goede ademhaling.
  • Door het voelen van het midden word je je meer bewust van het centrum van energie en controle in je onderlichaam, in je bekken. Je kunt alle bewegingen gemakkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van je paard beter volgen.
  • Met het opstapelen van blokken vorm je je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op éen lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger je op je paard zit.
Om te beginnen met centered riding is het goed om oefeningen op de Balimo te doen, om te kunnen voelen of men recht zit, het bekken naar voor en achter kan bewegen en van links naar rechts.
 
Regelmatig gebruik van de BALIMO®:
  • optimaliseert de bewegingsvrijheid in je heup en bekken;
  • helpt rugklachten te minimaliseren, verdwijnen of voorkomen;
  • traint en verbindt de spieren bij de ruggenwervel, nek en hoofd;
  • verbetert de houding en balans door de integratie en training van de autonome spieren en het zenuwstelsel;
  • heeft een stressreducerende en ontspannende werking.