Vrijheidsdressuur is je paard leren van nieuw, gewenst gedrag door middel van beloning ( operante conditionering - positieve bekrachtiging).
Je paard leert snel mee te werken en na goed gedrag mee te zoeken. Alles wat je het paard kunt leren zou zijn gewone gedragsrepertoire moeten bevatten.
Dat kan bv zijn, Spaanse pas, apporteren, zitten, targetten, rollen, steigeren, compliment etc. Bijna alles is mogelijk!!
 
Om je paard wat dan ook te leren heb je heel veel geduld en liefde nodig en een hele hoop wortels of ander lekkers ;-).
Je begint met kleine eenvoudige oefeningen en zo kun je het stap voor stap uitbreiden naar je uiteindelijke doel.
Erg belangrijk is te zorgen dat je paard door de voerbeloningen niet gaat bedelen, dit kun je voorkomen doorpas na je beloningssignaal de druk eraf te halen of iets lekkers te geven, nooit ervoor. Dan pas ben en blijf je duidelijk dat er gewerkt moet worden voor een beloning en dat zakkenrollen niet gewenst is.
Ook zal je paard sneller leren door een zeer goede timing van de brugprikkel ( clicker of braaf).
Mocht je paard toch opdringerig worden en bedelen kun je ervoor kiezen om de training tijdelijk te staken tot je paard weer rustig is, schreeuwen of slaan heeft niet het gewenste effect.
Vrijheidsdressuur is een leuke en welkome afwisseling op je rijtraining, je paard wordt er ook beter gehoorzaam van en ook zo kun je het paard gymnastiseren.